Etätyöstä ekologisempaa ympäristövastuullisin pilvipalveluin

Energiansäästöviikon eräs teema tänä vuonna on kestävämpi työmatkaliikkuminen. Kestävien liikkumismuotojen rinnalla kannattaa yrityksissä panostaa myös etätyöskentelyyn ja varmistaa, että etätyön mahdollistavat pilvipalvelut on tuotettu ympäristövastuullisesti.

Valtakunnallinen Energiansäästöviikko muistuttaa, että kestävän työmatkaliikkumisen edistäminen on yksi lisäkeino toteuttaa ympäristövastuullisuutta. Samalla on hyvä yleisemminkin kiinnittää huomiota energiansäästömahdollisuuksiin ja energiatehokkuutta lisääviin toimiin, joilla yritystoiminnasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä voidaan pienentää.

Etätyöskentely pienentää myös hiilijalanjälkeä

Motivan mukaan joka neljäs vuosittain tekemästämme 1 000 matkasta on työmatka. Työmatkoista ja työasiointimatkoista on kuitenkin tullut entistä pidempiä ja monessa organisaatiossa ympäristövastuullisuus näkyykin henkilöstön kestävämpien työmatkaliikkumismuotojen kuten joukkoliikenteen ja pyöräilyn tukemisena. Parhaassa tapauksessa päästöt voidaan jopa nollata sopivasti valituilla etätyövälineillä.

Tehokkaiden tietoliikenneyhteyksien sekä tieto- ja viestintäteknologisten sovellusten ansiosta yhä useammalle etätyöskentely ja -neuvottelut sekä osallistuminen esimerkiksi verkkokoulutuksiin ovatkin arkipäivää. Motiva arvioi, että päivittäin keskimäärin 100 000 suomalaista työskentelee etänä. Erityisesti tieto- ja asiantuntijatyötä tekevien keskuudessa työskentely yrityksen toimitilojen ulkopuolella alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Fokus pilvipalveluiden ympäristövastuullisuuteen

Toimivat tietoliikenneyhteydet ja turvalliset pilvipalvelut ovat ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelyn perusedellytys. Pilvipalveluiden tuottamiseen tarvittavien konesalien tietotekniset laitteet, jäähdytys- ja muut järjestelmät kuluttavat paljon energiaa, ja Motivan mukaan konesalien päästöjen arvioidaan edelleen nelinkertaistuvan tällä vuosikymmenellä. Jo nyt jopa 75 % konesalin käyttökustannuksista muodostuu energiasta.

Ympäristön kannalta kestävämpiä toimintatapoja kehitettäessä kannattaakin luupin alle ottaa myös datakeskuspalvelujen aiheuttaman ympäristökuormituksen pienentäminen. Se onkin entistä helpompaa, koska tarjolla on myös ympäristövastuullisesti tuotettuja pilvi- ja konesalipalveluja, joissa yritys pystyy parhaimmillaan todentamaan jopa yksittäisen virtuaalipalvelimen hiilijalanjäljen. Tämän linkin takaa löydät laskurin, jolla selvität omat päästösäästösi.

Suosimalla vihreitä konesaleja tehdään arvokasta työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Ympäristövastuullisten pilvipalveluiden tunnusmerkistöstä voit lukea aiemmasta bloggauksestani.